På godt dansk kaldes food science for madvidenskab. Det er meget bredt forskningsområde og der forskes ikke kun i vores nuværende fødekilder, men også i alternative op fremtidige former for mad.
Food science handler om at studere madens sammensætning, det gælder både for råvarer og forarbejdede fødevarer. Der forskes også i forarbejdning, sikkerhed, ernæring, tilberedning og forbrug. Alr brydes ned til de mindste komponenter og analyseres for indhold som fedt, fibre, stivelse, vira, bakterier og sundhedsskadelige stoffer.
Hvor foregår food science
På langt de flest universiteter i Danmark, findes der er forskningsafdeling. I de fleste af disse afdelinger, finder man også forskere, eller food scientists, der forsker i fødevarer. Der forskes både i råvarer, som kød, fisk, korn, frugt og grøntsager og i forarbejdede fødevarer, som pålæg, færdigretter og fastfood.
Der er også mange større føde- eller råvarevirksomheder, som har en eller flere food scientists ansat. Her forsker man primært i at optimere i egne produkter eller råvarer. Der forskes også i at udvikle nye retter eller bedre råvarer. Oftere og oftere findes økologisk og biodynamiske råvarer blandt de, der anbefales.
Hvilken betydning har food science for forbrugerne
Food science spiller en stor rolle i sikkerheden for forbrugerne. I Danmark er der strenge regler for sikkerheden. Det har betydning i forhold til for eksempel rester af pesticider og gødning i korn og andre afgrøder. Det har også betydning i forhold til ensrettet og ikke vildledende mærkning af fødevarer.
Fødevarestyrelsen i Danmark udtaler sig ofte om nye retningslinjer for vores sundhed, når det gælder vores madvaner og forbrug. Disse retningslinjer kommer fra food science forskerne og deres undersøgelser. Så man kan sige, at food science kommer os alle til gode og den fortsatte forskning vil også sikre en positiv og mere sikker udvikling i både vores råvarer og forarbejdede varer.