Danmark er et landbrugsland. Således er næsten to tredjedele af Danmarks samlede areal opdyrket med landbrugsafgrøder. Typisk korn, som udgør 54 procent, efterfulgt af græs og grønfoder med 28 procent og raps med 7 procent. Sammenligner vi os med vores naboer i Sverige, udgør landbrug blot 8 procent af det samlede areal. Størstedelen af den danske landbrugsjord er i dag dyrket konventionelt. Men økologien haler ind. Således dyrkes 11,3 procent i dag økologisk og tallet er stigende.
Konventionel, øko eller biodynamisk
Drømmer du om at arbejde indenfor landbruget? Måske endda etablere dit eget? Så kan du vælge at tage en uddannelse til faglært landmand. Det sker dels på landets landbrugsskoler og dels ude i landbruget, hvor du får den praktiske erfaring. Du kan både vælge den traditionelle vej eller den økologiske. Men du kan også tage skridtet videre og uddanne dig i en biodynamisk retning. Blandt andet tilbyder Organisationen Biodynamic initiative for the New Generation Nordic (BING) biodynamisk landbrugsuddannelse.
Ny, nordisk uddannelse
Der er tale om en nordisk landbrugsuddannelse med blot få år på bagen. Formålet med den er at uddanne eleverne til at arbejde på – eller selv står for driften af – et biodynamisk landbrug. I modsætning til den traditionelle landbrugsuddannelse i Danmark, er denne ikke tilknytte en bestemt landbrugsskole. Derimod er den opbygget omkring seks seminarer om året, som hver især foregår i et af de nordiske lande. Imellem disse seminarer er eleverne på praktik på enten biodynamiske virksomheder eller landbrug. Det kan både være samme sted hver gang – eller forskellige steder. Det er helt op til en selv, hvordan man ønsker det.
Uddannelse koster …
På den klassiske landbrugsuddannelse får man som oftest elevløn under alle skoleopholdene. Det vil sige, at den landmand du har en aftale med, også betaler for skolegangen. Vælger du derimod den biodynamiske landbrugsuddannelse så koster den omkring 16.000 kroner. For det beløb er både undervisning, forplejning og logi på de i alt seks seminarer inkluderet. Derudover har du muligvis også brug for lidt lommepenge til fyraftensøl, arbejdstøj og almindeligt tøj og andre mindre fornødenheder.
Lån penge til din landbrugsdrøm
Det er dog nok de færreste unge, der lige har 16.000 kroner – eller mere – liggende til en uddannelse. Og har du ikke en praktikplads, der kan eller ønsker at betale for din uddannelse? Så kan du eventuelt du vælge at låne penge til det. For eksempel hos Facit Bank. Her spørger man ikke om hvad pengene skal bruges til – og du får mulighed for at udleve din drøm om at få biodynamisk jord under neglene.